FAQ om Samsø

Ofte stillede spørgsmål

Hvad kan man lave på Samsø?

Smukke vandreture, spændingsfyldt action, kunst og kultur. En af Danmarks flotteste øer byder på oplevelser til alle aldre. I kan blandt andet besøge verdens største labyrint, tage på vandretur ud i Nordby Bakker eller Ballebjerg. Hvad med at komme tæt på en majestætisk ørn til et rovfugleshow? Lej en cykel, så I ser endnu flere aktiviteter på Samsø.

Er I hellere interesseret i historie og kultur? Så er et smut forbi Økomuseum Samsø værd at anbefale. Her får I indblik i Samsøs landskab, kultur og mennesker i forskellige tidsperioder. Afslut besøget med en dejlig middag efterfulgt af en spadseretur i Brattingsborg Slotspark.

Hvor stor er Samsø?

Samsø er en af Danmarks mindste kommuner med cirka 3.658 indbyggere (1. kvartal 2020) fordelt på 114,26 km². Heraf er 20 procent af Samsøs areal fredet, og der er et dyrket landbrugsareal på omkring 8.100 ha. På trods af øens størrelse er der alligevel altid masser at give sig til. Vidste du, at Samsøs højeste punkt er Ballebjerg på 64 m? Den samlede kyststrækning på cirka 100 km er primært stenstrande. Men ønsker I at dyppe fødderne i sand, kan I tage forbi Ballen, Sælvigbugten og Mårup Østerstrand.

Hvor ligger Samsø?

Omgivet af Kattegats hav er Samsø solidt placeret cirka en time fra Aarhus ved Midtjylland, såfremt du benytter hurtigfærgen. På den anden side af øen skal du med færgen fra Kalundborg på Sjælland. Det svarer til cirka 40 km køreafstand. Vil I have følelsen af Skagen, kan I tage til toppen af Samsø. Her ligger Issehoved, der er øens nordligste punkt. Gå en tur på stranden og se over til Sletterhage Fyr, der ligger 12 km væk på Helgenæs - måske I kan skimte Aarhus i det fjerne?

Hvad skal man se på Samsø?

Et must på Samsø er helt sikkert de historiske kulturskatte, såsom Kolby Mølle, eller de fantastiske Nordby Bakker. I Nordby kan I også fornemme vikingetiden og se det gule klokketårn, der er byens vartegn. 

Skal der være lidt flere udfordringer, kan I kaste jer ud i Samsø Labyrinten. Det er en speciel seværdighed, fordi den er optaget i Guinness rekordbog som verdens største labyrint. Arealet svarer til 12 fodboldbaner! Det giver jer rigeligt med sjove udfordringer for hele familien. 

Hvis I finder ud af labyrinten, kan I tage videre til Tranebjerg, der er “hovedstaden”. Mange af de i alt 22 landsbyer på øen er hyggelige med gamle huse og gadekær.

Derudover kan vi også anbefale en gåtur i Brattingsborg Slotspark, se Samsø Energiakademi og eller fordybe jer, mens I er på Økomuseum Samsø.

Hvordan kommer man til Samsø?

Samsø er det perfekte feriested for jer, der vil have en blanding af aktiv ferie, kultur, lokal mad og natur. Vejen til Samsø foregår med færge. Kommer I fra Jylland, skal I bestille en færgebillet fra Hou, hvor I sejler videre til Sælvig på Samsø. Det tager cirka en time. I kan også tage rejsen fra Sjælland, nærmere bestemt Kalundborg. Her ankommer I til Ballen, hvilket tager mellem en time og 15 min. og en time og 30 min. Det er både muligt at være i bil, gående eller på cykel.

Hvor lang er Samsø?

Samsø er en ø i Kattegat på 114,26 km². Længden er 28 km med en samlet kyststrækning på over 100 km. Issehoved er øens nordligste punkt. Skal I se hele øen, kan I tage til Asmindør Hage og Fugledal Hage, som udgør den sydligste del af Nordby Bakker.

Antallet af strande og den korte afstand er perfekt til jer, der vil på cykelferie - og så er strandene aldrig overfyldte. Fra børnevenlige strande med lavt vand til det lidt dybere og med flere sten under fødderne. Samsø har cirka 1.800 solskinstimer om året (hvilket er mere end landsgennemsnittet), så I har gode chancer for fantastiske solskinsdage på øen. 

Hvor mange bor der på Samsø?

Indbyggertallet er på 3.658 (1. kvartal 2020) - heraf bor der cirka 32 mennesker pr. km² - det er væsentligt lavere end landsgennemsnittet på 130. Kun Læsø Kommune og Fanø Kommune har færre indbyggere end Samsø. Til gengæld er der omkring 45 forskellige nationaliteter på øen, og der er et stærkt foreningsliv. For jer betyder det masser af liv på øen og sjove aktiviteter. Udover de faste indbyggere er der også mange personer, der har et fritidshus på Samsø (og at have et sommerhus på Samsø kan vi godt forstå!).

Hvad sker der på Samsø?

Er I vilde med livemusik og camping, kan det være en god idé at planlægge et visit til Samsø i slutningen af juli. Det er nemlig her, Samsø Festival åbner. Over 6.000 mennesker plejer at besøge den hyggelige festival, der ligger i Strandskoven ved Ballen.

For løbeentusiaster er der hvert år Samsø Marathon, der foregår i smuk natur. Er I måske mere til de kortere løbeture? Så vælg en af løbets andre distancer, som alle kan være med på, om I er unge eller gamle.

Har I hørt om “Samsøs bedste kartoffelmad”? Navnet siger næsten sig selv: En årlig konkurrence om at bygge den bedste kartoffelmad. Et dommerpanel smager og bedømmer de lækre madder. 

Hvordan er det at bo på Samsø?

Leder I efter et hjem, hvor der er stærkt fællesskab, aktiviteter året rundt og gode muligheder for at afprøve mange interesser? På Samsø er en hjælpende hånd fra naboen aldrig lang væk, og der er mere sol end landsgennemsnittet. Vil I gerne beholde arbejdet i Jylland, tager det kun en time med færgen. 

Er der grønne fingre iblandt jer, kan I også starte jeres eget landbrug. Det milde kystklima og den gode muld giver fine vækstbetingelser for bl.a. asparges, ærter, jordbær og naturligvis kartofler.

Faktisk kan vi kun anbefale et smut forbi Danmarks hyggeligste ø. Tal med de faste beboere. Det giver jer den fulde fornemmelse af livet på øen.